Miksi monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja osallisuus ovat kestävän liiketoiminnan elinehto

Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija Merli Juustila.

Yritykset, jotka panostavat DEI:hin, houkuttelevat laajempaa osaajapohjaa, parantavat työnantajamielikuvaansa ja vähentävät henkilöstön vaihtuvuutta. Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija Merli Juustila kertoo, mitä DEI tarkoittaa käytännössä.

Mitä DEI tarkoittaa käytännössä?

Diversiteetti viittaa työntekijöiden moninaisuuteen: ikä, sukupuoli, toimintakyky, kieli, seksuaalinen suuntautuminen, perhetausta, neurokirjo ja muut taustatekijät. Monimuotoisuus tuo mukanaan erilaisia näkökulmia, mikä rikastuttaa päätöksentekoa ja innovointia.

Equity eli yhdenvertaisuus tarkoittaa, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet menestyä – ei välttämättä samoilla keinoilla, vaan tarpeiden mukaan räätälöidysti. Tämä eroaa tasapuolisuudesta, jossa kaikille tarjotaan sama, riippumatta yksilöllisistä lähtökohdista.

Inkluusio tarkoittaa, että jokainen voi osallistua ja vaikuttaa omaan työhönsä ja työyhteisöönsä. Kun työntekijät kokevat kuuluvansa joukkoon ja heidän äänensä tulee kuulluksi, syntyy aitoa sitoutumista ja omistajuutta.


DEI ei ole pelkkä arvo – se on kilpailuetu

Yritykset, jotka panostavat DEI:hin, houkuttelevat laajempaa osaajapohjaa, parantavat työnantajamielikuvaansa ja vähentävät henkilöstön vaihtuvuutta. Lisäksi DEI auttaa tunnistamaan ja purkamaan rakenteellisia esteitä, jotka voivat estää lahjakkuuksia pääsemästä esiin.


Miksi DEI on tärkeää?

DEI on yksi sosiaalisen vastuullisuuden keskeisistä osa-alueista. Se tarjoaa yrityksille välineitä varmistaa, että niiden toimintaympäristö on reilu, osallistava ja monimuotoinen – nyt ja tulevaisuudessa. Tämä ei ole pelkästään eettinen valinta, vaan myös strateginen päätös: tutkimukset osoittavat, että hyvinvoivat ja arvostetut työntekijät ovat sitoutuneempia, innovatiivisempia ja tuottavampia.

Esimerkiksi Great Place to Work -organisaation vuoden 2025 raportissa “Why Great Workplaces Outperform the Market” todettiin, että organisaatiot, joissa työntekijät kokevat psykologista turvallisuutta, luottamusta ja osallisuutta, ylittävät markkinat merkittävästi. Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös seuraavista tutkimuksista:

Myös pohjoismaiden suurin yritysvastuuverkosto FIBS julkaisi toukokuussa Yritysvastuu 2025 -tutkimuksen, jonka mukaan monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja osallisuus ja ihmisoikeudet ovat vahvasti yritysten agendalla.



Käytännön työkaluja DEI-työhön yrityksille

  • Etuoikeuskehä
    Visuaalinen työkalu, joka auttaa tunnistamaan, millaisia etuoikeuksia eri ihmisillä on yhteiskunnassa ja työelämässä. Erinomainen keskustelunavaus työpajoihin. Tutustu tästä
  • Syrjinnästä vapaa alue
    Tasa-arvovaltuutetun kampanja tarjoaa konkreettisia välineitä yhdenvertaisen ilmapiirin rakentamiseen työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Tutustu tästä
  • Setan sateenkaariväki työelämässä -opas
    Käytännönläheinen opas, joka tukee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvointia työelämässä. Tutustu tästä


Keskuskauppakamarin vastuullisuuskoulutukset ja -tapahtumat löydät täältä.