hra blogi | 01.04.2022 08:00
Kokemukset HRA, Hyväksytty rekrytoinnin asiantuntija -valmennuksesta ja tutkinnosta
Minulla on ollut ilo osallistua Suomen ensimmäiseen HRA, Hyväksytty rekrytoinnin asiantuntija -koulutukseen ja sertifiointitutkintoon.
Koulutus oli kokonaisuutena hyvin mielenkiintoinen ja kokenutkin rekrytoija sai mukaansa eväitä ja myös varmistuksen itselleen siitä, että on toiminut ja tehnyt asioita oikealla tavalla. Kilpailu työmarkkinoilla on tänä päivänä kovaa ja hakijakokemus sekä mielikuva työnantajasta / yrityksestä korostuu entisestään ja on tärkeämpi kuin koskaan aiemmin.
Jokainen rekrytointiprosessi on aina yhtä tärkeä ja rekrytoijan tavoitteena on aina luoda mitä parhain hakijakokemus. Yrityksen tulisi muistaa ja huolehtia siitä, että henkilöt jotka toimivat rekrytoinnin parissa tulisi tuntea rekrytoinnin eettiset periaatteet ja juridiikan. Rekrytointi on yritykselle suuri mahdollisuus, mutta myös haaste.
Osallistujia HRA-koulutuksessa oli eri aloilta ja erikokoisista yrityksistä; HR - puolelta, inhouse rekrytoijia sekä henkilöstö- ja rekrytointipalveluita tarjoavista yrityksistä. Tämä loi idea- ja sparrausrikkaan ryhmän. Uskon, että useampi meistä niin kokenut kuin ei niin kokenut rekrytoija sai mukaansa valtavasti hyödyllistä tietoa. Sparrausta ja juttua osallistujien sekä valmentajien kesken oli riittämiin ja enemmän kun mitä aika salli.
Valmennustiimi oli mitä loistavinta ja rekrytoinnin juridista puolta ei voi koskaan olla liikaa. Juridiset asiat voivat välillä olla hieman kimurantteja, mutta valmennuksen juridisen osion case - esimerkit olivat selkeitä ja ymmärrettäviä.
HRA-koulutus oli järkevästi jaksoteltu eri aihealueisiin ja moduuleihin. Lähdimme myös aina liikkeelle siitä, että mitkä ovat rekrytoinnin eettiset periaatteet. Rekrytoijan kuuluu osata ja hallita koko rekrytointiprosessi, niin haastattelut kuin juridiikan, unohtamatta viestinnän tärkeyttä. Valmennuksessa keskityimme myös omaan tämänhetkiseen rooliimme ja valmennuksen alussa sekä lopussa arvioimme omaa osaamistamme. Millainen minä olen rekrytoijana ja millainen rooli minulla on?
Erityisen hyvänä pidin sitä, että jokaisen aihealueen aikana valmennustiimi kyseenalaisti, että mitä ajatuksia teillä heräsi, oletteko mahdollisesti törmänneet rekrytoinnissa tähän? Tästä syntyi eri näkökulmia ja arvokasta keskustelua.
HRA-koulutus koostui rekrytoinnin eri aihealuista: rekrytoinnin kivijalka, rekrytoinnin eettiset periaatteet, tehokas rekrytointiprosessi, analysointi ja päätöksenteko. Kokonaisuus sisälsi myös etä- ja välitehtäviä, jossa paneuduimme oikeisiin aiheisiin - ei keksittyjä aiheita.
Koulutus sujui erinomaisen hyvin online kautta, mutta oli mukava tavata myös livenä tutkintotilaisuudessa. Tutkintokoe oli sopivan haasteellinen.
”Suosittelen vahvasti HRA-tutkintoa ja ihan kaikille HR- parissa työskenteleville ja erityisesti heille, jotka toimivat rekrytoinnin parissa. Tutkinnosta oli tehty mukava käytännönläheinen case esimerkeillä. Rekrytoinnin juridisen osion asioita oli sopivasti jaoteltu. Mukavaa ja loistavaa saada sparrata alan kollegoiden kanssa.”
-Mona Sandström, HRA, Cimson Henkilöstöpalvelut Oy