Miksi perehdyttäminen on niin tärkeää uuden työn aloituksessa?

Muistatko sen päivän, kun aloitit omassa organisaatiossasi työskentelyn? Minä muistan – pieni jännitys oli vatsanpohjassa, miten minut otetaan vastaan uudessa työyhteisössä, lunastanko työnantajan odotukset tai vastaako uusi työnkuvani odotuksiani. Nämä olivat päällimmäisiä asioita ainakin omassa päässäni.

Pirjo Kurki, Koulutuspäällikkö Riihimäen -Hyvinkään kauppakamari

Uuden työntekijän perehdyttäminen on yksi tärkeimpiä henkilöstöjohtamisen osa-alueita, johon pitää satsata. Jokaisessa organisaatiossa pitää olla käytössä ajantasainen perehdytyssuunnitelma. Suunnitelman päätavoite on perehdyttää ja opastaa uusi ihminen kunnolla työhönsä. Suunnitelmassa ainakin pitää käydä ilmi, että kuka ottaa uuden työntekijän vastaan ja kuka hänet esittelee työyhteisössä laajemmin. Näin henkilö voi tuntea itsensä tervetulleeksi työyhteisöön. Tämän lisäksi suunnitelman on hyvä olla johdonmukainen, suunnitelmallinen sekä innostava. Tärkeää on, että uudelle henkilölle tarttuu ilo & into uudesta työtä. Minua työpisteelläni odottivat ensimmäisenä työpäivänä; tervetulokortti, suklaalevy & kukkakimppu. Kollegani ottivat minut lämmöllä työyhteisöön vastaan. ❤

Allekirjoitan lauseen, että hyvin suoritettu perehdytys antaa perustan työssä viihtymiselle ja työn merkityksellisyyden tunteelle. Minun tilanteessani kollegani opastivat minua parhaansa mukaan, kävimme nopeasti työnkuvaa ja järjestelmiä läpi, viikon sisällä alkoikin jo normityöt. Ehkä olisin kaivannut enemmän suunnitelmallisuutta työnopastuksessa, kohdallani aloitettiin asiakasrajapinta työskentely saman tien.


Jotta onnistumme uuden työsuhteen aloituksessa, kannattaa perehdytykseen satsata aikaa. Kun perehdys, hoidetaan huolella läpi, maksaa se itsensä takaisin tulevaisuudessa. Mielelläni kuulisin myös sinun perehdytystarinasi. Jaa se kanssani!