Osaajapula kurittaa yritysten kasvua, yritykset näkevät rekrytointitarpeen kasvavan

Osaajakyselyn tulosten julkistustilaisuus 10.10.2024 Suurella Osaaja- ja rekrypäivillä Helsingissä.

Kauppakamarien osaajakysely tehtiin syyskuun vaihteessa ja siihen vastasi 986 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Vaikka suhdanteet vaihtelevat, tuoreen kyselyn mukaan yritykset näkevät rekrytointitarpeen kasvavan lähikuukausina ja -vuosina.

Kyselyn mukaan osaavan työvoiman saatavuus on edelleen merkittävä haaste suomalaisille yrityksille, vaikka suhdannetilanne on hetkellisesti helpottanut tilannetta. Peräti 45 prosenttia yrityksistä ilmoittaa kärsivänsä osaajapulasta, ja 59 prosenttia kokee sen rajoittavan liiketoiminnan kasvua ja kehittämistä.

Yrityksiltä kysyttiin, kuinka he ovat ratkoneet osaajapulaa ja vastauksissa nousi esiin mm. työpaikkojen houkuttelevuuden kasvattaminen sekä somemainonnan ja kampanjoinnin lisääminen. Eräs yritys kertoo, että koska osaavaa ns. valmista henkilökuntaa ei ole tällä hetkellä saatavilla, he ovat keskittyneet palkkaamaan nuoria suoraan koulusta ja jatkokouluttamaan heidät tehtäviin.


Tarve ammattilaisille tulee kasvamaan lähivuosina

Vaikka työmarkkinoiden suhdanteet vaihtelevat, osaajatarve ei ole kadonnut ja tarve ammattilaisille tulee kasvamaan lähivuosina. Useampi kuin joka neljäs yritys arvioi rekrytointitarpeidensa kasvavan jo seuraavan puolen vuoden aikana, ja jopa kaksi kolmasosaa ennakoi tarpeiden kasvavan merkittävästi seuraavien kahden-kolmen vuoden aikana.


Katse tulevaisuuteen –​​​​​​​ rekrytointi ja rekrytointiosaaminen käsi kädessä

Rekrytointiosaamisen ja yritysten rekrytointistrategioiden kehittäminen on ratkaisevassa roolissa, jotta yritykset voivat pysyä kilpailukykyisinä ja varmistaa kasvunsa. Useat yritykset ovat heränneet osaajapulan tuomiin haasteisiin ja ryhtyneet aktiivisiin toimenpiteisiin varmistaakseen kilpailukykynsä ja panostaneet oman rekrytointiprosessinsa tehostamiseen. Rekrytointiosaamisen vahvistaminen ei ole ainoastaan yrityksen nykyisen kilpailukyvyn kannalta tärkeää, vaan siitä on tulossa kriittinen menestystekijä pitkällä aikavälillä.

Rekrytointiosaaminen ei ole vain uuden henkilöstön löytämistä ja palkkaamista, vaan se kytkeytyy jatkuvaan prosessiin ja tavoitteeseen, millaista osaamista tulevaisuuden työntekijät tuovat mukanaan yritykseen. Yritykselle rekrytointiosaaminen kattaa koko rekrytointiprosessin – työnantajamielikuvan rakentamisesta digitaalisiin työkaluihin ja prosessin optimointiin. Työmarkkinoilla kilpailu parhaista osaajista on kovaa, ja yritykset, joilla on taitoa ja strategiaa hoitaa rekrytointinsa tehokkaasti, ovat askeleen edellä kilpailijoitaan.

Työvoiman tarve ei enää ole vain määrästä kiinni, vaan laatu on entistä tärkeämpää. Työpaikat, joihin rekrytoidaan, muuttuvat monimutkaisemmiksi, mikä tarkoittaa, että oikeanlaisen osaamisen löytäminen on avainasemassa. Tässä tilanteessa yritysten rekrytointiosaaminen nousee ratkaisevaan rooliin. Rekrytointiprosessia on kehitettävä ja mukautettava jatkuvasti, jotta yritys pystyy tunnistamaan ja valitsemaan juuri oikeat henkilöt oikeisiin tehtäviin.

Rekrytointiosaamisen vahvistamisen hyötyjä ovat mm.

  • Kilpailukyvyn säilyttäminen
  • Nopeus ja tehokkuus
  • Muuttuva työympäristö
  • Työnantajamielikuva ja sitoutuminen
  • Ennakointi tulevaisuuden tarpeisiin


Tulevaisuuden rekrytointihaasteiden ratkaiseminen vaatii aktiivisia toimenpiteitä

Rekrytointiosaamisen vahvistaminen on sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin paitsi lyhyellä aikavälillä parempina palkkauksina, myös pitkällä aikavälillä parempana kilpailukykynä ja sopeutumiskykynä muuttuvaan työelämään. Yrityksillä, jotka panostavat rekrytointiosaamiseensa, on paremmat valmiudet kasvaa ja menestyä tulevaisuuden liiketoimintaympäristössä.


Kauppakamarien osaajakysely tehtiin 27.8.-3.9.2024 ja siihen vastasi 986 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden.

​​​​​​​


Kirjoittaja

Marja Heinimäki (LinkedIn)

HRA-koulutuksen perustaja
Toimitusjohtaja, Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari

Tunnistin urani alkuvaiheessa oman rekrytointiosaamiseni haasteet. Analysointi ja päätöksenteko oli mielenkiintoista, mutta tunsin epävarmuutta. Lisäksi rekrytointiin liittyvä lainsäädäntö oli epävakaalla pohjalla. Kävin paljon keskusteluja eri ihmisten kanssa. Osaamisen osoittavan koulutuksen tarve tunnistettiin selkeästi, jonka pohjalta lähdimme kehittämään rekrytoinnin ja juridiikan ammattilaisten kanssa rekrytoijille suunnattua koulutusta. Ja näin syntyi HRA. Nyt ensi keväänä järjestettävä HRA-koulutus on jo 10. rekrytointikoulutus, jonka avulla rekrytoinnin parissa työskentelevät voivat kehittää osaamistaan, mutta myös verkostoitua samalla muiden rekrytoijien kanssa.