Rekrytoijalle valta kyllä maistuu, mutta maistuuko myös vastuu?

Moni on kiinnostunut työskentelemään rekrytoinnin parissa. Rekrytointipäätöksiin sisältyy mahdollisuus merkittävään vallankäyttöön: saat päättää, kuka valitaan avoimeen työtehtävään ja kuka taas ei. Mahdollisuus osallistua näiden tärkeiden päätösten tekemiseen voi tuntua hyvältä, sillä pääset oikeasti vaikuttamaan organisaatioiden kannalta hyvin keskeiseen asiaan.

Rekrytointiin liittyy kuitenkin myös vastuu. Rekrytoija on vastuussa paitsi lainsäädännön ja hyvän ammattikäytännön toteutumisesta, niin myös henkilökohtaisessa, ihmisten välisessä vastuussa jokaiselle työnhakijalle. Tätä vastuuta ei voi ulkoistaa palkkaavalle organisaatiolle tai toiselle päätöksentekijälle, vaan rekrytoijalla on aina myös henkilökohtainen vastuu.

Parhaimmillaan rekrytoija tiedostaa asemansa vallankäyttäjänä ja pyrkii parhaansa mukaan huolehtimaan toimintansa vastuullisuudesta. Tämä näkyy siinä, että toiminta kestää kriittisenkin tarkastelun, ja vaikeidenkin päätösten taustalta löytyvät arvot, joiden takana voi seistä.

Pahimmillaan valta johtaa ikäviin lieveilmiöihin, kuten syrjinnän katsomiseen sormien välistä tai oman edun tavoitteluun rekrytointipäätösten yhteydessä. Valta-aseman väärinkäyttö voi näkyä myös ylimielisenä ja vähättelevänä käytöksenä työnhakijoiden suuntaan. Jotta ylilyönneiltä vältyttäisiin ja rekrytointiin liittyvä vallankäyttö olisi vastuullista, tarvitaan asiantuntevaa koulutusta ja reflektoivaa, luottamuksellista keskustelua ammattilaisten kesken. Näitä tarjoaa HRA-koulutus.


Mikäli haluat päästä oppimaan lisää ja keskustelemaan rekrytoijan ammattietiikasta, niin suosittelen ilmoittautumaan mukaan seuraavaan koulutukseen, joka alkaa 17.9.2024. Early Bird -hinta (1099€ + alv) voimassa 30.6.2024 asti. Voit ilmoittautua mukaan täältä.

Millaisia positiivisia tai negatiivisia esimerkkejä sinulla olisi kertoa rekrytoijan käyttämästä vallasta?


Kirjoittaja

Juho Toivola

​​​​​​​​​​​​​​Kirjoitus on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin kanssa. Alkuperäinen teksti julkaistu LinkedInissä.