Miksi ihmeessä rekrytointiin pitäisi kouluttautua? Senhän oppii parhaiten tekemällä!

Rekrytointi on perinteisesti ollut asia, joka on opittu tekemällä. Rekrytoinnin ammattilaisetkaan eivät yleensä ole varsinaisesti opiskelleet rekrytointia ennen työn aloittamista.

Olen toiminut rekrytointikouluttajana jo kymmenen vuoden ajan. Kaikki lähti siitä, että olin turhautunut siihen ettei mitään tutkittua tietoa tai hyviä käytäntöjä jaettu systemaattisesti, vaan ne olivat “hiljaista tietoa”, joka levisi organisaatioiden sisäisenä perimätietona (jos levisi).

Kun koulutusta ei ollut, niin ihmiset alkoivat pikku hiljaa ajatella, että heidän ensimmäisessä työpaikassaan oppimansa rekrytointitavat olivat myös ne parhaat mahdolliset.

Olen vuosien varrella kouluttanut tuhansia HR-ammattilaisia ja esihenkilöitä rekrytointiin liittyen, ja voin vakuuttaa että töitä todellakin riittää tällä saralla. Rekrytointi on siitä jännä laji, että vaikka sen olisikin kerran oppinut, niin tietoja ja taitoja pitää päivittää, jos haluaa pitää osaamisensa ajan tasalla. Viime vuosina koulutusten sisällöissä on esimerkiksi näkynyt yhä enemmän ehdokkaiden houkuttelu, rekrytoinnissa tehtävä “myyntityö” ja hyvä ehdokaskokemus.

Vaikka rekrytoinnin laatuun liittyy myös käytettävissä olevat resurssit, aina ei ole mahdollista kasvattaa resurssien määrää. Sen sijaan voidaan pyrkiä tekemään paras mahdollinen tulos niillä resursseilla mitä on - ja siihen HRA-koulutus antaa myös eväitä.

Koulutettu ja osaava rekrytoija osaa hoitaa sujuvammin rekrytointiprosessin läpi – kun taas kouluttamattomalla voi tulla hukkatyötunteja enemmän, jos ei ole varma tekemisestään. Tämä tehostaa resurssien käyttöä, kun samalla työajalla ja rahalla saadaan enemmän aikaiseksi.

Onneksi nykyään on HRA, Hyväksytty rekrytoinnin asiantuntija -koulutusohjelma, josta valmistuu Hyväksyttyjä Rekrytoinnin Ammattilaisia. Olin mukana ideoimassa tätä koulutusohjelmaa, ja nykyään minulla on kunnia olla osa HRA-tutkintolautakuntaa, joka hyväksyy koulutusohjelman loppututkinnot.

24.10.2023 alkavaan koulutusohjelmaan ehtii vielä ilmoittautua! Ilmoittaudu tästä.

Tehkää hyvin!


Kirjoittaja

Juho Toivola

​​​​​​​Kirjoitus on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin kanssa. Alkuperäinen teksti julkaistu LinkedInissä.