hra blogi | 05.03.2024 08:00
Riittävän hyvä rekrytointi?
Kokenut HR-konsultti ja HRA-kouluttaja JOnna Halmesmäki kiteyttää 3 asiaa, jotka auttavat rekrytoinnista suoriutumiseen riittävän hyvällä tasolla.
Rekrytointiprosessi on rekrytointiin osallistuvalle henkilölle ainutlaatuinen ja iso asia henkilökohtaisessa elämässä. Hän tulee arvioiduksi, huomioiduksi (tai huomioimatta jätetyksi) ja valituksi tai ei valituksi. Meille rekrytointeja tekeville prosessi on työtä, tarkoitus löytää sopiva osaaja organisaatioon. Odotukset ja priorisointi eivät välttämättä aina kohtaa toisiaan.
Viimeisten vuosien aikana Suomeen on muodostunut uusi ammattiryhmä, jonka tekeminen keskittyy rekrytointeihin
Tarve rekrytointiosaajille, tai oikeastaan TA, eli Talent Acquisition henkilöille on ilmeinen – markkinassa on osaajapulaa ja henkilöstöpulaa, rekrytointikanavat vaativat osaamista ja prosessit aikaa. Kuitenkin suuri osa meistä, jotka teemme rekrytointia, teemme muutakin kuin rekrytoimme. Rekrytointiosaaminen ja rekrytoinnin ammattimaisuus on lisääntynyt ja sen myötä myös ihmisten odotukset ammattimaiselle rekrytointiprosessille ovat korkealla.
Mikä sitten olisi riittävän hyvä rekrytointi? Miten täyttää odotukset mutta pystyä tekemään myös se muu, joka työpöydällä odottaa?
Kiteytin kolme asiaa, jotka kuntoon laittamalla me tavallisetkin rekrytoijat pääsemme kunnialla maaliin:
- Määrittely – rekrytoitava henkilö tulee täyttämään yrityksessä jotain tarvetta. Määritellään heti alkuun mikä tuo tarve on ja millainen henkilö osaamiseltaan siihen tulisi löytää (myös yrityksen strategisesta näkökulmasta). Sen jälkeen määritellään, mitä kanavia käyttämällä kyseinen henkilö varmimmin löytyisi?
- Rekrytointiprosessi – laitetaan omassa päässä prosessi kuntoon. Aikataulutetaan rekrytointi, varataan kalenterista aikaa hakemusten läpikäynnille sekä yhteydenpidolle, haastatteluille ja hakijaviestinnälle.
- Hakijaviestintä – pidetään hakijat ajantasalla. Vaikka prosessi viivästyisi, kerro se. Emme halua menettää hakijoita siksi, että he menettävät kiinnostuksensa, kun mitään ei kuulu. Emme myöskään halua olla LinkedInissä se yritys, josta kirjoitetaan, että ”niistä ei sitten koskaan kuulunut hakemuksen laittamisen jälkeen mitään”.
Rekrytointi on työtä, jossa voi kehittyä loputtomasti. HRA-koulutuksesta saat eväät tulla riittävän hyväksi rekrytoijaksi tekemään hyvää rekrytointia myös osana omaa työtäsi. Voi myös olla, että innostut aiheesta niin paljon, että siitä tulee sinulle uusi työ. Tavataanhan siis seuraavan koulutuksen ensimmäisellä jaksolla!
Seuraava HRA-koulutus alkaa 09.04.2024. Ilmoittautuminen sulkeutuu 19.03. joten toimi nopeasti - vielä ehdit mukaan!
Kirjoittaja
JOnna Halmesmäki
HRA-kouluttaja, Rekrytoinnin strategia ja prosessi
Senior HR Consultant, HR Legal Services Oy
JOnna on kokenut ammattilainen HR projekteissa, kouluttajana ja vuokra-HR toimeksiannoissa. JOnna uskoo hyvään viestintään ja esihenkilötyön kehittämiseen yrityksen hyvän henkilöstötyön kulmakivinä. Rekrytoinnilla on valtava merkitys organisaation onnistumisessa. JOnna on energinen ja käytännönläheinen HR ammattilainen, jolla on kyky saattaa kompleksiset asiat helposti lähestyttäviksi ja tehtävissä oleviksi.