hra blogi | 14.08.2024 08:00
Vastuullisen rekrytoijan periaatteet – ohjenuorana omalla matkallani modernin rekrytoinnin ammattilaiseksi
Syksyllä aloittava HRA-kouluttaja Karoliina Heikkinen pureutuu blogitekstissä vastuullisen rekrytoinnin periaatteisiin, jotka ovat toimineet hänelle ohjenuorana matkallaan modernin rekrytoinnin ammattilaiseksi.
Olen Karoliina Heikkinen, uusi tulokas HRA-kouluttajien joukossa. Työskentelen HR Legalilla seniorikonsulttina, pääsääntöisesti asiakkaidemme rekrytointi-, suorahaku- ja henkilöarviointitoimeksiantojen parissa. Olen valmistunut Jyväskylän yliopistosta Kauppatieteiden maisteriksi tietojärjestelmätieteestä, ja opintojeni jälkeen löysin työkotini rekrytointien parista. Aloitin rekrytointityön henkilöstökonsulttina, josta siirryin inhouse-rooliin IT-alalle Talent Acquisition & Employer Branding Lead -rooliin. Nyt työskentelen jälleen konsulttina, ja nautin kokemuksen tuomasta lisämausteesta ja mahdollisuudesta auttaa asiakkaitamme monipuolisesti eri toimialoilla ja erilaisten roolien parissa rekrytoinnin ja työnantajakuvan kiemuroissa.
Tässä blogitekstissä halusin pureutua vastuullisen rekrytoinnin periaatteisiin, sillä omalla urallani tämä teema on ollut ehdoton ohjenuora ja ideologia kehittyessäni modernin rekrytoinnin ammattilaiseksi.
Miksi etiikka ja vastuullisuus ovat tärkeitä elementtejä rekrytoinnissa?
Rekrytointi on herkkä ja henkilökohtainen kokemus asiantuntijalle. Kun henkilö on syystä tai toisesta motivoitunut löytämään itselleen uuden työn, ollaan tekemisissä hyvin henkilökohtaisen asian kanssa. Tämä tuo rekrytointiin ja rekrytointiprosessien eri elementteihin vastuuta käyttäytyä ja kohdella ehdokkaita hyvin ja tasavertaisesti.
Kun rekrytointeja tehdään avoimesti ja vastuullisesti, on positiivinen vaikutus työnantajakuvaan ilmeinen. Työnantajakuvan vahvistumisen lisäksi vastuullinen rekrytointitapa vaikuttaa myös yrityksen tai organisaation sisäiseen yrityskulttuuriin, ja sitä kautta yrityskulttuuri tulee näkyväksi myös ehdokkaille rekrytointiprosessin aikana. Sanomattakin selvää, että vastuuton ja huono käytös rekrytointitilanteessa saa vahinkoa aikaan vähintään yhtä suurella voimalla, toki ei haluttuun suuntaan.
Eettinen ja vastuullinen rekrytointi ovat merkityksellisiä tasa-arvon sekä oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi työelämässä. Itse olen rekrytoijana kokenut merkitykselliseksi pitää oma osaaminen ajan tasalla rekrytoinnin käytännöistä vastuullisuuden näkökulmista. Kun rekrytoijan oma osaaminen on validia, on vastuullisen rekrytoijan velvollisuus sparrata ja valmentaa myös esimerkiksi rekrytoivia esihenkilöitä tai johtoa näistä teemoista. Jotta koko rekrytointiprosessi voidaan mieltä vastuulliseksi ja moderniksi, on kaikilla rekrytointiin osallistuvilla henkilöillä oltava yhtä valveutunut ymmärrys vastuullisen ja eettisen rekrytoinnin periaatteista.
Periaatteeni vastuullisena rekrytoijana:
- Läpinäkyvyys ja avoin viestintä
Rekrytoijan usein liidatessa avoimen roolin profilointia, on tärkeää pitää mielessä alusta asti läpinäkyvyys ja avoin viestintä. Mitä avoimemmin avoinna olevasta roolista voidaan keskustella, sitä parempaan lopputulokseen rekrytoijallakin on mahdollisuus päästä. Avoimen roolin ”myyminen” ehdokkaille esimerkiksi työpaikkailmoituksen tai puhelimessa käytyjen keskustelujen myötä, on sitä helpompaa, mitä enemmän ja rehellisemmin rekrytoijana tiedät avoimesta roolista.
Itse rekrytoijana olen kokenut, että tehtävänäni on välittää ehdokkaille mahdollisimman rehellinen kuvaus avoinna olevasta roolista, sen hyvät ja huonot puolet. Esimerkiksi työpaikkailmoitukseen avoimen roolin kuvaaminen on ennen kaikkea odotusten hallintaa, on tärkeää, että rekrytoinnin aikana annetut lupaukset tai väittämät vastaavat sen ensimmäisen työpäivän koittaessa todellisuutta, muutoin sitoutuminen uuteen työnantajaan ja rooliin voi jäädä puolitiehen. Haluan keskustella ehdokkaiden kanssa rehellisesti heidän toiveistaan, motivaation, epämotivaation sekä arvojen tasolla siitä, minkä tyyppisessä organisaatiossa tai roolissa he viihtyvät, minkälaiset elementit saavat heidät loistamaan työssään. Jos rekrytoijana keskustelujen myötä koen, että kyseinen avoin rooli ei välttämättä pysty näitä asioita hänelle tarjoamaan, kerron sen rehellisesti. Kliseisesti, rekrytointi on aina kahden kauppa.
- Monimuotoisuuden edistäminen
Rekrytoijana koen minulla olevan keskeinen rooli monimuotoisuuden edistämisessä sekä tiedostamattomienkin ennakkoluulojen kumoamisessa rekrytointiprosessissa. Usein rekrytoijat ovat hyvin valveutuneita näissä teemoissa, ja koulutuksen sekä kokemuksen myötä osaavat objektiivisesti tarkastella myös omia ajatuksiaan ja ennakkoluulojaan. Tätä voi pitää minimivaatimuksena toimia vastuullisena rekrytoijana. Itsereflektio ja oman toiminnan tarkempi tarkastelu on aina tarpeen myös omalla polulla oppia ymmärtämään lisää omasta käytöksestään ja päätöksenteosta.
Rekrytoijana koen, että minulla on myös tietyt rajatut mahdollisuudet vaikuttaa sekä rekrytoivien esihenkilöiden että tiimien monimuotoisuuden edistämiseen. Ainakin inhouse-roolissa toimiessani, olen kokenut velvollisuudekseni järjestää säännöllisesti esihenkilöille ja tiimeille koulutuksia, jotta maturiteetti teeman ymmärryksestä koko organisaatiossa kasvaa ja pysyy korkealla tasolla.
- Hakijoiden kunnioittaminen
Jokainen meistä on kuullut kauhutarinoita yrityksistä tai organisaatioista, jotka ghostaavat ehdokkaat rekrytointien loppumetreilläkin, eivätkä koskaan palaa asiaan tai vastaa yhteydenottoihin. Tällaisella toiminnalla yritys tai organisaatio osoittaa äärimmäistä epäkunnioitusta ehdokkaita kohtaan.
Markkinatilanteen mukaisesti puhutaan aina joko työnantaja- tai työntekijävetoisesta rekrytointitilanteesta. Vaikka työrintamalla tilanne olisi se, että hakijoita per avoin rooli on erittäin paljon, on silti rekrytoijina velvollisuutemme kunnioittaa jokaista hakijaa. Tämän koen olevan sitä pitkää peliä, työnantajakuvan sekä yritysmielikuvan kehittämistä ja säilyttämistä pitkällä tähtäimellä, sillä markkinatilanteet muuttuvat ja elävät aaltoliikkeessä talouden kehityksen mukaisesti. Hyvät kokemukset muistetaan, huonot ehkä sitäkin pidempään.
- Eettiset toimintatavat
Rekrytoinnin etiikka tarkoittaa itselleni periaatteita ja käytäntöjä, joita haluan rekrytointitekemisessäni vaalia. Luottamuksellisuus, oikeudenmukaisuus, läpinäkyvyys ja kaikkien osapuolten kunnioitus ovat rekrytoijana etiikkani ytimessä.
Eettiseen toimintatapaan liittyy vahvasti myös tietosuoja sekä vastuullisuus rekrytoinnin aikana hankittujen tietojen käytössä. Rekrytoijana vastuulleni kuuluu käsitellä ehdokkaiden henkilökohtaisia tietoja luottamuksellisesti sekä tietosuoja-asetusten mukaisesti.
Eettisesti toteutettu rekrytointi vahvistaa organisaation mainetta luotettavana ja oikeudenmukaisena työnantajana. Se auttaa myös houkuttelemaan ja sitouttamaan työntekijöitä, jotka arvostavat yrityksen tai organisaation arvoja. Eettisesti toimiminen myös rekrytoinnissa minimoi oikeudellisia riskejä ja luo positiivisen työympäristön, jossa monimuotoisuus ja tasa-arvo voivat kukoistaa.
Ammattitaidollani rekrytoijana haluan itse olla edistämässä kestävää ja vastuullista työelämää, tehden työelämästä työelämystä.
Karoliina on kouluttamassa syksyn HRA-koulutuksessa analysointia ja päätöksentekoa. Lämpimästi tervetuloa mukaan - ilmoittautuminen sulkeutuu 09.09.2024.
Ilmoittaudu myös elokuun maksuttomaan HRA-webinaariin, jossa HRA-kouluttajat Karoliina & Maria käsittelevät rekrytoijan roolia hakijakokemuksen syntymisessä.
Kirjoittaja
Karoliina Heikkinen
Analysointi ja päätöksenteko -moduulin HRA-kouluttaja
Senior HR Consultant, HR Legal Services Oy
Karoliina on liiketoimintalähtöinen laajan kokemuksen omaava HR:n ja rekrytoinnin ammattilainen. Karoliina on toiminut rekrytoinnin maailmassa sekä konsulttina että yrityksen sisäisessä henkilöstöhallinnossa johtaen rekrytointitiimiä ja työnantajamielikuvan kehitystä.